Alle categoriëen

Informatie

PAPIERFORMATEN

digitalprinting.be, poster, A3, A4, A5, A6, A7, A8, B1, C4, C5, C5/6, carré L

A formaat: De standaard

Papier met de 1: √2 verhouding behoudt dezelfde verhoudingen als je het dubbelvouwt.  Of een keer vergroot. Probeer het maar eens met dat A4’tje.  Vouw het een keer dubbel en je hebt een A5 te pakken.  Dit idee werd begin 20e eeuw in Duitsland uitgewerkt tot een compleet systeem met verschillende formaten. 

Het systeem begint met het A0-formaat: een vel papier met een oppervlakte van een vierkante meter in de verhouding 1: √2. Voor elke keer dat je het vel dubbelvouwt of door de helft knipt, verhoogt het cijfer achter de A.  Het A4’tje is dus een viermaal door de helft gesneden A0-papier. Dat maakt het niet alleen simpel rekenen: zo kunnen wij papier zoveel mogelijk op maat snijden zonder papierverlies. En het zorgt voor duidelijkheid: zo geven we papierkwaliteit altijd aan in gewicht. Dat is het gewicht van een vierkante meter papier, ofwel een A0-vel. 
Download de handige poster.

B formaat: Het mag eens wat anders zijn.

De A-standaard is later uitgebreid met de B- en C-series. De B-standaard begint ook bij 0 en werkt op dezelfde manier als de A-serie naar kleinere papierformaten (B1, B2 en verder).  Het belangrijkste verschil is het startpunt: een vel B0 heeft een oppervlak van 1.414 vierkante meter. Het formaat is dus aan alle kanten wat breeder. Het B-formaat gebruik je bijvoorbeeld voor posters.
Download de handige poster.

C formaat: Ideaal voor enveloppen.

Het C-formaat wordt vooral gebruikt voor enveloppen. En de maatvoering is in eerste instantie misschien wat ingewikkelder: de lange zijde van een vel C-formaat papier is een achtste van de √2 groter dan de lange zijde van het corresponderende A-formaat. Het komt erop neer dat het C-formaat net een stukje groter is. En daarom gebruiken we het voor enveloppen: een vel A4 past altijd in een C4 envelop.

Altijd een passend formaat

De volgende keer dat je een vel papier neemt, weet je waarom het dat formaat heeft. En als je nog enveloppen zoekt voor de stapel A5 folders, weet je ook meteen dat er een C5 formaat envelop bij past!